Wonen

Renoveren zonder spijt: vermijd deze valkuilen

Slim renoveren: hoe vermijd je de meest voorkomende fouten?

Renoveren laat dromen tot leven komen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Zonder een duidelijk plan of de juiste voorbereiding kunnen stress, onverwachte vertragingen en torenhoge kosten je project ondermijnen. Vermijd veelvoorkomende valkuilen en zet de eerste stap naar een succesvolle renovatie.

1. Geen duidelijk plan opstellen

Een renovatie zonder plan is vragen om problemen. Werk een gedetailleerd stappenplan uit om chaos, vertragingen en extra werk te vermijden.

2. Fouten bij de volgorde van werken

Een logische volgorde is cruciaal. Begin met de basis, zoals leidingen en isolatie, voordat je aan afwerkingen denkt. Dit voorkomt onnodige kosten en frustraties.

3. Je budget niet nauwkeurig berekenen

Reken realistisch en voorzie een buffer van minstens 10 tot 15% voor onvoorziene uitgaven. Zo voorkom je financiële verrassingen.

4. Kwaliteit inruilen voor kostenbesparing

Goedkoop staat vaak gelijk aan duurkoop. Investeer in duurzame materialen en betrouwbare afwerkingen die jarenlang meegaan.

5. Geen professionals inschakelen

Zelf klussen kan verleidelijk zijn, maar niet altijd verstandig. Laat complexe werken, zoals elektriciteit of draagconstructies, aan experts over. Dit bespaart stress én geld op de lange termijn.

6. Te weinig aandacht voor isolatie

Isoleren is dé sleutel tot een energiezuinig huis. Investeer in goede isolatie, voorkom koudebruggen en geniet van een lagere energierekening.

7. Vergunningen vergeten

Controleer vooraf of je een bouw- of andere vergunning nodig hebt. Dit voorkomt vertragingen of dure aanpassingen achteraf.

8. Afval slecht beheren

Renovaties brengen veel afval met zich mee. Creëer een afvalplan: sorteer materialen zoals hout, metaal en steen, en recycle wat mogelijk is. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar vaak ook voordeliger.

9. Ventilatie over het hoofd gezien

Een goed geventileerd huis voorkomt vochtproblemen en gezondheidsrisico's. Plan ventilatie vanaf het begin in om schade en kosten te vermijden.

10. Onrealistische verwachtingen hebben

Renoveren vraagt flexibiliteit. Het resultaat zal niet altijd exact overeenkomen met je droombeeld. Stel prioriteiten en maak keuzes waarmee je trots kunt zijn op je woning.

Woningverzekering op maat

Renovatie succesvol afgerond? Vergeet dan niet om je woningverzekering even onder de loep te nemen. Met Cocoon Flex kies je voor een verzekering die perfect aansluit bij jouw noden. 

Gepubliceerd op 03/02/2025

Goed om te weten

De woonverzekering Cocoon Flex wordt afgesloten voor één jaar en wordt stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar. De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Neem voor een gepersonaliseerde offerte en een premieberekening contact op met een DVV-consulent. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga voor meer informatie langs bij een DVV-consulent of raadpleeg:

Gelieve kennis te nemen van deze documenten voor je het contract afsluit.

Heb je een klacht? Je DVV-consulent, de dienst Klachtenbeheer en de Ombudsman Verzekeringen zijn er om je te helpen. Hoe dien ik een klacht in?

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

De woonverzekering Cocoon Flex is een verzekeringsproduct van DVV, een merk en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - verzekeringsmaatschappij erkend onder het nummer 0037. 

Dit wil je ook weten