Gezin

3 tips voor veilige en fijne feesten

Maak er een veilig en fijn feest van

Lekker eten met vrienden en familie, een toost uitbrengen op het nieuwe jaar, je houdt er vast ook van. Lees onze tips en houd het veilig en fijn, ook tijdens de feesten!

1. Wees voorzichtig met vuur

Kerstboom

  • Neem een kerstboom met wortel. Deze bevat nog voldoende boomsap, waardoor hij minder snel uitdroogt en het brandgevaar kleiner is.

Lichtslingers

  • Is je kerstverlichting beschadigd? Speel op veilig en koop nieuwe lichtjes om kortsluiting te voorkomen. Kies voor slingers met een CE-keurmerk om de risico’s te beperken.

Doof de lichtjes als je niet in de buurt bent

  • Schakel altijd alle kerstverlichting uit als je gaat slapen of niet thuis bent.

Vuurwerk (indien niet verboden in je gemeente)

  • Kies voor vuurpijlen (en niet voor vuurwerk dat voor professionals is bedoeld). Ontsteek vuurwerk op een open plek, houd rekening met de windrichting en zorg dat er een brandblusser of voldoende water binnen handbereik is.

Kaarsen

  • Gebruik bij voorkeur theelichtjes, want die vallen minder snel om. Toch blijven ze gevaarlijk met kinderen in huis. De veiligste optie zijn LED-theelichtjes.

Veilig aan tafel

  • Plaats het fondue- of gourmetstel op een niet-brandbaar oppervlak en houd een branddeken in de buurt.

Gaat het toch mis?

  • Bel 112 voor de brandweer of ziekenwagen.
  • Gouden regel bij brandwonden: eerst water, de rest komt later.
  • Kijk of je een beroep kan doen op je verzekeringen: je Verzekering Ongeval Privéleven als je gewond raakt of je familiale verzekering als je gasten schade lijden.

2. Beperk het risico op inbraak

Tijdens de feestdagen slaan inbrekers vaker toe. Veel mensen verblijven langer buitenshuis om tijd door te brengen met familie, en zijn vaak minder waakzaam bij het verlaten van de woning. Hier zijn drie belangrijke tips:

  • Activeer je alarmsysteem als je er een hebt.
  • Simuleer je aanwezigheid met verlichting en tijdschakelaars.
  • Vraag een betrouwbare buur een oogje in het zeil te houden.

Lees onze tips om inbrekers buiten te houden

Ben je zelf slachtoffer van een inbraak?

  • Bel de politie op 101.
  • Gouden regel bij inbraak: vermijd een confrontatie met de inbrekers.
  • Controleer of je een beroep kunt doen op je woonverzekering Cocoon Flex. Ben je goed verzekerd tegen diefstal?

Ontdek onze check-list bij inbraak

3. Wees waakzaam op de weg en kies een BOB

Glaasje op, laat je rijden… Tijdens de eindejaarsfeesten is het verstandig om vooraf af te spreken wie chauffeur zal zijn. Met meer dan 0,5 gram alcohol per liter in je bloed riskeer je een zware boete. En dat bereik je sneller dan je denkt: twee pintjes of twee glazen wijn zijn vaak al voldoende.

  • Met een alcoholgehalte tussen 0,5 en 0,8 g/l krijg je onmiddellijk een boete van 179 euro en een rijverbod van 3 uur.
  • Boven 0,8 g/l stijgt de boete naar 400 euro en een rijverbod van 6 uur.
  • Bij een zware overtreding kan het bedrag oplopen tot maar liefst 16.000 euro.

Met een BOB zorg je dat iedereen veilig thuiskomt én voorkom je niet alleen een financiële kater, maar ook de beperkingen van een rijverbod.

Ben je als BOB betrokken bij een ongeval?

  • Bel 112 voor hulp.
  • Gouden regel bij een ongeval: bel altijd de politie bij een conflict met de tegenpartij, bij vluchtmisdrijf, als er gewonden zijn of als de tegenpartij onder invloed lijkt of niet in orde is met zijn verzekerings- en/of identiteitsdocumenten.
  • Kijk na of je een beroep kunt doen op je familiale verzekering. Ben je voldoende gedekt als BOB? Alleen de optionele dekking 'Uitgebreide wettelijke aansprakelijkheid' van de familiale verzekering dekt je wettelijke aansprakelijkheid als BOB. Deze verzekering vergoedt de schade aan een auto waarin je rijdt als BOB, weliswaar binnen bepaalde limieten

Ontdek de checklist in geval van een auto-ongeluk

Goed om weten

Verzekering Ongevallen Privéleven

De bijstand wordt georganiseerd door onze partner Europ Assistance.

De Verzekering Ongeval Privéleven wordt afgesloten voor één jaar en stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van telkens een jaar. De bijzondere en de algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. De verzekeringsovereenkomst is onderworpen aan het Belgisch recht. Voor meer info ga langs bij een DVV-consulent of raadpleeg:

De verzekering Ongeval Privéleven is een verzekeringsproduct van DVV, een merknaam en een handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11 in 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - verzekeringsonderneming erkend onder het nummer 0037.

Familiale verzekering

De familiale verzekering wordt afgesloten voor een duur van één jaar en wordt stilzwijgend verlengd met opeenvolgende periodes van één jaar. De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga voor meer informatie langs bij een DVV-consulent of raadpleeg:

De familiale verzekering is een product van DVV, een merk en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Bruxelles – RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB – verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.

Cocoon Flex

  • De bijstand wordt georganiseerd door onze partner Europ Assistance.
  • De woonverzekering Cocoon Flex wordt afgesloten voor één jaar en wordt stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar. De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Neem voor een gepersonaliseerde offerte en een premieberekening contact op met een DVV-consulent. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga voor meer informatie langs bij een DVV-consulent of raadpleeg:

De woonverzekering Cocoon Flex is een verzekeringsproduct van DVV, een merk en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - verzekeringsmaatschappij erkend onder het nummer 0037. 

Gelieve kennis te nemen van deze documenten voor je het contract afsluit.

Heb je een klacht? Je DVV-consulent, de dienst Klachtenbeheer en de Ombudsman Verzekeringen zijn er om je te helpen. Hoe dien ik een klacht in?

Gepubliceerd op 11/12/2024