De overheid moedigt elektrische mobiliteit aan. Maar bij elektrische auto’s zijn ook laadstations nodig. Steeds meer bedrijven installeren er één op de werkplek. Maar is het echt veilig en interessant? En waar zet je ze best? Ontdek alles wat je moet weten over laadpalen als zelfstandige of bedrijfsleider van een kmo.
Je kan een elektrische auto opladen bij verschillende soorten oplaadpunten:
Een laadpunt is veel veiliger dan een stopcontact omdat er bij een laadpaal geen risico is op oververhitting. Het is voor dit doel ontworpen, wordt op een speciale elektriciteitslijn geïnstalleerd en heeft een eigen hoofdzekering.
Het elektrisch risico kan natuurlijk nooit volledig uitgesloten worden, maar dat is het geval voor elk elektrisch toestel. Als je je laadpunt laat installeren door een professional en goed laat onderhouden, dan mag je in principe geen problemen hebben.
En het brandgevaar? Dat heeft meer te maken met de verhitting van de batterij van de elektrische auto dan met de laadpaal zelf, vooral in gesloten parkeergarages.
Om een laadpaal te installeren heb je een eigen plek nodig van waaruit toegang mogelijk is tot de zekeringenkast. Het is namelijk verboden om een kabel op het voetpad te leggen! Die plek kan binnen of buiten zijn:
De installatie van je laadpaal is fiscaal aftrekbaar. Tot en met 2029 (aanslagjaar 2030) kun je je kosten voor 100% inbrengen. Vanaf 2030 wordt dit percentage teruggebracht naar 75%.
Wil je een laadpaal installeren? Hoewel dat in principe je premie niet beïnvloedt, is het belangrijk om je verzekeraar te informeren. Anders dekt je verzekering bij brand misschien niet alle schade.
Onze consulenten zijn er voor je. Om alles voor je te regelen bij een schadegeval, voor advies of informatie op jouw maat.
Mobility Pro is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE70 0689 0667 8225, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.
Gepubliceerd op 19/01/2023