In België is koolmonoxidevergiftiging (of koolstofmonoxidevergiftiging) de belangrijkste oorzaak van dodelijke ongevallen door vergiftiging. In 2019 waren 830 mensen het slachtoffer van CO-intoxicatie. 29 mensen overleden aan de gevolgen. De meeste ongevallen gebeuren in de herfst en winter in een huiselijke context.
Koolstofmonoxide (of CO) is een gevaarlijk reukloos en kleurloos gas. Het ontstaat bij de onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen: hout, gas, propaan, butaan, kolen, olie of stookolie. Gezien het de luchtwegen niet irriteert en zich snel verspreidt, kan het in enkele minuten doden. Vandaar de ongelukkige bijnaam ‘stille doder’.
Het merendeel van de CO-intoxicaties wordt veroorzaakt door slecht werkende verwarmings- en warmwatertoestellen (79% van de ongevallen gebeuren binnenshuis), vaak in combinatie met een slechte ventilatie:
Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en kortademigheid kunnen wijzen op een CO-intoxicatie. Problemen met zicht, reuk en aandacht zijn ook mogelijk. Net als pijn op de borst, in de spieren en buik. Andere symptomen in geval van een ernstige vergiftiging zijn: algemene zwakte, verwardheid, bewustzijnsverlies en hartstilstand.
De symptomen van een CO-intoxicatie zijn nauwelijks zichtbaar en worden vaak verward met andere ziektebeelden. Wees bijzonder waakzaam als een persoon klachten krijgt in een badkamer met een waterverwarmer op gas of als verschillende gezinsleden last hebben van hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid als ze in dezelfde ruimte zijn.
Vermoed je een CO-vergiftiging? Dit zijn de eerste dingen die je moet doen:
Hoe je ook verwarmt, zorg goed voor jezelf, je gezin en je woning. Je DVV-consulent kan je helpen, aarzel niet om het te vragen.
Gepubliceerd op 27/01/2022
Het onderhoud van verwarmingsketels en warmwatertoestellen garandeert de goede werking van je toestellen, maar zorgt ook voor je veiligheid. Ontdek er meer over.
Na 15 à 20 jaar is het slim om je verwarmingsketel te vervangen. Zelfs als je oude toestel nog werkt, zijn er redenen genoeg om dat toch te doen. Ontdek meer.
Vermoed je dat je een waterlek hebt? Dan kan je maar beter kort op de bal spelen om een gepeperde waterrekening te vermijden. Ontdek hoe je een lek opspoort.