Een schadeattest geeft een overzicht van de ongevallen waarbij je de laatste vijf jaar met je voertuig betrokken bent geweest.
Om je auto bij een nieuwe maatschappij te kunnen verzekeren, moet je een schadeattest voorleggen. Aan de hand hiervan beoordeelt de verzekeraar het risico en bepaalt je premie. Als je bijvoorbeeld eerder in fout gesteld bent bij een ongeval, zal dat invloed hebben op je bonus-malus en dus op je premie.
Er zijn drie manieren om een schadeattest te ontvangen:
Als je in de afgelopen vijf jaar van verzekeraar bent veranderd, heb je van elke maatschappij waarbij je voertuig in die periode verzekerd was een schadeattest nodig. De schadeverklaringen moeten samen betrekking hebben op de volledige periode van vijf jaar.
Aangezien de verzekering niet op jouw naam stond, vraag je je werkgever of de leasingmaatschappij om je het schadeattest te bezorgen. Daarin bevestigt de verzekeringsmaatschappij dat jij de hoofdbestuurder van de bedrijfswagen was.
DVV raadt de autoverzekering Mobility aan: een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid waaraan je opties kunt toevoegen: een volledige of gedeeltelijke omnium, pechbijstand, waarborg bestuurder of rechtsbijstand.
De BA-verzekering Mobility dekt geen schade aan je eigen voertuig. Hiervoor moet je een Full Omnium afsluiten.
Gepubliceerd op 26/08/2024
Heb je een klacht? Je DVV-consulent, de Klachtendienst van DVV en de Ombudsman van de Verzekeringen zijn er om je te helpen. Hoe dien ik een klacht in?
Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!
Het Europees gelijkvormigheidsattest is één van de boorddocumenten van je auto. Je hebt het onder meer nodig bij de keuring. Ontdek meer over dit document.
Als je een tweedehands auto koopt, moet de verkoper je een aantal documenten bezorgen, waaronder de Car Pass. Ontdek waarover het precies gaat.
Als je een auto koopt, betaal je de belasting op de inverkeerstelling (BIV) en de verkeersbelasting. Ontdek hoe je die belastingen beperkt.