Internet en sociale media hebben enorme voordelen. Maar natuurlijk moeten we er soms een beetje mee opletten. Met deze vijf tips zetten we je op de goede weg.
Kies een sterk wachtwoord en gebruik verschillende wachtwoorden voor je verschillende accounts. Om het eenvoudig én veilig te houden, kan je een
wachtwoordbeheerder gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan
LastPass of
True Key. Die zullen sterke wachtwoorden creëren voor je accounts en ze veilig bewaren. Mooi meegenomen: je hoeft maar één wachtwoord te onthouden.
Zeker kinderen en tieners kunnen heel moeilijk de gevolgen van hun onlinegedrag inschatten. Daarom moet je hen als ouders wegwijs maken in de onlinewereld:
- Laat kleinere kinderen zeker niet zomaar op een computer of tablet. Zorg dat je in de buurt bent en controleer regelmatig wat ze doen.
- Praat over de risico’s van wat ze delen. Want: eenmaal online, altijd online. Zelfs met Snapchat kunnen foto’s opgeslagen worden en later gedeeld worden.
- Maak hen duidelijk dat ze net zoals in het gewone leven niet met vreemden moeten praten.
- Installeer eventueel een app voor ouderlijk toezicht (Norton Family of Net Nanny). Daarin kan je vaak instellen waartoe ze toegang hebben en gedurende welke tijd.
- Let op voor cyberpesten.
Via ‘phishingmails’ proberen malafide bedrijven of personen gegevens of geld te ontfutselen. Een paar tips:
- Als het te mooi is om waar te zijn, is dat ook zo: gratis bestaat niet, je gaat dus beter niet in op zo’n aanbod.
- Let extra op met zogenaamde mails van je bank: je klikt beter niet op links in mails. Ga rechtstreeks naar de website van je bank of neem bij twijfel contact met hen op.
- Check altijd het adres van de afzender: het deel na de @ moet bestaan uit een domeinnaam van een officiële website, bijvoorbeeld de naam van je bank of je telecombedrijf.
Vandaag is de druk groot om altijd online te zijn en meteen te reageren. Nochtans is het niet altijd verstandig. Om stress te vermijden, zijn dit onze tips:
- Neem niet meteen je smartphone vast als je ’s ochtends wakker wordt. Nog beter: zorg dat je toestel de slaapkamer niet in komt (een gewone wekker doet ook nog altijd prima dienst).
- Zet je toestel op vliegtuigstand als je ongestoord wilt werken.
- Schakel meldingen uit zodat je niet de hele tijd bent afgeleid. Ook voor je gezelschap is dat veel aangenamer.
Op
www.cybersimpel.be (een initiatief van Google en Test-Aankoop) of bij
Child Focus vind je heel wat handige info.