Fietsen is drie keer winst: gezond, milieuvriendelijk en in de stad vaak sneller dan de auto. Maar weet je ook welke verkeersregels voor fietsers gelden? Hier zijn 11 belangrijke regels die elke fietser in België moet kennen.
Is er een fietspad? Dan ben je verplicht het te gebruiken. Fietspaden herken je aan: twee evenwijdige, onderbroken witte strepen langs de rechterkant van de rijbaan.
Een fietspad aan de linkerkant mag je alleen gebruiken als er in jouw rijrichting een bord D7 of D9 staat.
Kinderen jonger dan 10 jaar mogen altijd op het trottoir fietsen. Oudere fietsers mogen dit alleen als aan deze vier voorwaarden wordt voldaan:
Dat mag alleen als:
Let op: de rijbaan delen met auto’s en openbaar vervoer vraagt extra aandacht.
Zowel binnen als buiten de bebouwde kom mag je met maximaal twee naast elkaar fietsen. Je moet echter achter elkaar gaan rijden als tegemoetkomend verkeer niet veilig kan kruisen of wil inhalen.
Belangrijk: fietsers met een aanhangwagen moeten altijd achter elkaar rijden, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.
Een zebrapad is voor voetgangers! Wil je voorrang? Stap dan af.
Blijf je zitten, dan heb je geen voorrang en moet je goed uitkijken.
Fietsers volgen dezelfde voorrangsregels als andere bestuurders:
Je fiets moet voorzien zijn van:
Een fietshelm is niet verplicht maar wel sterk aanbevolen.
Wil je afslaan? Steek dan je arm uit om je richting aan te geven.
In voetgangerszones mag je alleen fietsen als dit expliciet is toegestaan met een verkeersbord. In een gedeelde zone moet je altijd voorrang geven aan voetgangers en je snelheid aanpassen.
Fietsers moeten zich aan snelheidsbeperkingen houden:
Het kennen van de verkeersregels is essentieel om je veilig te verplaatsen met de fiets. Maar zelfs de meest voorzichtige fietsers kunnen een ongeluk krijgen. Een goede verzekering biedt dan extra bescherming. Verzeker je lichamelijke schade met de verzekering Verkeer. Houd er rekening mee dat in geval van een ongeval met een motorrijtuig, de BA-verzekering van de tegenpartij de kosten van je lichamelijke schade op zich zal nemen.
Gepubliceerd op 31/03/2025
De Verzekering Lichamelijke Ongevallen in het Verkeer wordt afgesloten voor de duur van één jaar en stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende perioden van een jaar. De bijzondere en de algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Voor een individuele offerte en een premieberekening kan je contact opnemen met een DVV-consulent. De verzekeringsovereenkomst is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga voor meer info ga je best langs bij een DVV-consulent of verwijzen we je naar:
Je moet deze documenten doornemen alvorens de polis te onderschrijven.
Heb je een klacht? Je DVV-consulent, de Klachtendienst van DVV en de Ombudsman van de Verzekeringen zijn er om je te helpen. Hoe dien ik een klacht in?
De verzekering Lichamelijke Ongevallen in het Verkeer is een verzekeringsproduct van DVV, een merknaam en een handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11 in 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - verzekeringsonderneming erkend onder het nummer 0037.
Je auto moet verzekerd zijn. Maar hoe zit het met een step, grasmaaier, elektrische rolstoel of scootmobiel? Ontdek het.
Je kind vervoeren op de fiets is handig om snel en efficiënt op je bestemming aan te komen. In dit artikel vind je tips en tricks om je kind veilig te vervoeren.
In 2023 werden in ons land meer dan 30.000 fietsen gestolen... Hoe kies je het juiste slot en hoe gebruik je het dan op een correcte manier?