Auto

Autobatterij: hoe onderhoud je ze in de winter?

Vermijd startproblemen van je autobatterij in de winter

De wintermaanden stellen je autobatterij op de proef. Winterse temperaturen kunnen de capaciteit en prestaties ervan serieus verminderen. Hoe zorg je ervoor dat je autobatterij optimaal functioneert tijdens de koudste periode van het jaar? Enkele onmisbare tips. 

Preventieve maatregelen

  • Controleer je batterij: laat een professional je batterij, alternator en elektrisch systeem vóór de winter grondig nakijken. 
  • Houd je batterij schoon: vuil en corrosie tasten de efficiëntie van je batterij aan. Maak de polen schoon om oxidatie en prestatieverlies te voorkomen. 
  • Parkeer beschut: bescherm je auto tegen de kou door te parkeren in een garage of onder een carport. Heb je die niet? Een deken over de motorkap kan ook helpen. 

Dagelijks gebruik

  • Doe geregeld een ritje: houd je batterij opgeladen door je auto geregeld te gebruiken. Vermijd korte ritten, alleen een warme motor laadt de batterij optimaal op. 
  • Minimaliseer elektrische belasting bij het starten: schakel verlichting, verwarming en andere elektrische apparaten zoals een autoradio of zetelverwarming uit bij het starten. Zo krijgt de motor alle beschikbare energie. 
  • Schakel het start-stop systeem uit: frequent starten belast de batterij extra, zelfs als deze daarvoor ontworpen is. 
  • Gebruik het ontkoppelingspedaal: duw bij het starten de koppeling in om de belasting op de startmotor te verminderen. 
  • Warm je motor geleidelijk op: rij rustig tot de motor op bedrijfstemperatuur is. 

Toch problemen?

Ondervind je ondanks je voorzorgsmaatregelen toch startproblemen? Dit kun je doen: 

  • Gebruik startkabels: houd een set goede startkabels bij de hand en zorg dat je weet hoe je ze veilig gebruikt. 
  • Of beter nog, gebruik een draagbare jumpstarter: met een jumpstarter ben je niet afhankelijk van anderen. 
  • Vervang een oude batterij: heeft je batterij meerdere winters doorstaan en toont deze tekenen van slijtage? Overweeg dan een vervanging. 

Goed verzekerd de weg op

Zelfs met een goed onderhouden autobatterij kunnen winterse temperaturen voor startproblemen zorgen. Een goede pechbijstandsverzekering is dan onmisbaar. Ontdek de optie Voertuigbijstand van de verzekering Mobility. Hou er rekening mee dat ze geen onderhouds- of herstelkosten dekt.  

Gepubliceerd op 02/01/2025

Goed om te weten

De bijstand wordt georganiseerd door onze partner Europ Assistance.

De optie Bijstand is een optie van de autoverzekering Mobility die wordt afgesloten voor één jaar en stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van telkens een jaar. De bijzondere en de algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Voor een individuele offerte en een premieberekening kan je contact opnemen met een DVV-consulent. De verzekeringsovereenkomst is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga voor meer info st langs bij een DVV-consulent of raadpleeg:

Je moet deze documenten doornemen alvorens de polis te onderschrijven.

Heb je een klacht? Je DVV-consulent, de Klachtendienst van DVV en de Ombudsman van de Verzekeringen zijn er om je te helpen. Hoe dien ik een klacht in?

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

De autoverzekering Mobility is een verzekeringsproduct van DVV, een merknaam en een handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11 in 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - verzekeringsonderneming erkend onder het nummer 0037.

Dit wil je ook weten