Met de aankondiging van een akkoord om dieselwagens te verbieden tegen 2030, wordt er nog meer ingezet op alternatieven. De elektrische auto krijgt daarbij veel aandacht, maar hoe zit het met de auto op waterstof? We maken de balans op.
Waterstof (H2) is een alternatieve brandstof. Het wordt in de auto getankt en naar een brandstofcel onder de motorkap gestuurd. In die cel gaat het reageren met zuurstof uit de omgeving om elektriciteit en waterdamp te produceren. Een auto op waterstof is eigenlijk een elektrische auto die zijn elektriciteit zelf produceert.
Waterstof is een gas dat in onbeperkte hoeveelheden beschikbaar is. Maar het moet worden geëxtraheerd, want het wordt meestal aangetroffen in verbindingen met andere elementen. En die extractie vergt nogal wat energie... De elektrolyse, die eruit bestaat waterstof te winnen uit water (H2O), is een schone maar dure manier van extraheren. Daarom wordt waterstof vandaag nog vaak gewonnen uit fossiele brandstoffen (zoals aardgas), die een grote uitstoot van broeikasgassen genereren.
De doorbraak van auto’s op waterstof is dus wellicht niet voor morgen... Welke auto je ook kiest, je consulent helpt je graag om de autoverzekering te kiezen die het best bij jouw situatie past.
Gepubliceerd op 30/01/2019
Wat als de ‘zero emission’ auto niet zo groen is als we zouden denken? Ontdek of de elektrische auto wel echt ecologisch is.
Als je een auto koopt (vooral bij tweedehandsauto’s) moet je rekening houden met de Euronormen. Ontdek er meer over.